keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Hiusten värjäyksestä

1. Mitä vaikutuksia lämmön käytöllä on hiusten värjäyksessä? Millaisia lämmön lähteitä hiusten värjäyksessä voi käyttää? Mitä tulee huomioida työturvallisuuden tai tavoitteen mukaisen lopputuloksen kannalta, kun käyttää lisälämpöä vaikutusajalla?

- Jos hiusten värjäämisessä vaikutusajan aikana käytetään erilaisia lämpökoneita tai vaikkapa hiustenkuivaajaa, voidaan näillä nopeuttaa itse värjäytymisreaktiota.  Tällöin on kumminkin muistettava suojata hiukset vaikka suojahupulla ja varmistettava, että lämpöä tulee tasaisesti joka kohtaan, jotta joku kohta ei sitten värjääntyisi vaikka hitaammin kuin muut.


2. Mitä on otettava huomioon arvioitaessa hiusten värjäykseen käytettävää värin määrää? Mikä on tarkoin ja ekologisin värin määrää mittaava apuväline?

- Kun hiuksia lähdetään värjäämään, voi olla hyvin vaikeaa tietää tasan tarkkaan kuinka paljon värimassaa tulee menemään ja usein kampaajat pystyvät vasta kokemuksen kautta arvioimaan tarkasti tarvittavan määrän. Kumminkin ettei ihan lähde hatusta heittämään jotain määriä on syytä selvittää muutama asia; asiakkaan hiuksen pituus, tiheys ja rakennevaurioiden laajuus. Ja on myös hyvä ottaa huomioon suunnitelmaa tehdessä, että varsinkin monisävyvärjäyksissä väriä usein menee hukkaan, kun väriä tarttuu tarvittaviin työvälineisiin. Ja kun värimassaa aletaan sekoittelemaan olisi parasta, että parturi-kampaajalla olisi käytössä vaaka ja sekoitusastia, sillä se on kaikkein taloudellisin ja ekologisin tapa.


3. Mitä on huomioitava levitysjärjestyksessä silloin, kun on kysymys hiusten vaalennuksesta?


- Kun hiuksia lähdetään vaalentamaan vaalennusaineella, on tärkeää alkaa aineen levittäminen siitä kohtaa hiuksia missä muutos tulee olemaan suurin, eli periaatteesta kaikista tummimmasta tai värjätyimmästä kohdasta, missä on monta värikerrosta päällekkäin. Siitä levittämistä jatketaan kunnes päästään lopuksi tyveen, joka hyvinkin usein on luonnonhiusta ja tulee vaalentumaan nopeasti, varsinkin hiuspohjasta haihtuvan lämmön avulla. 

 4. Miksi raitahupputekniikassa vaalennuksen tai värituotteen levityksessä täytyy olla erityisen huolellinen? 

 - Toisin kuin vaalentamisessa ilman raitahuppua, hiuspohjan lämpö ei vaikuta vaalentumiseen, joten hiuksen tyvet voidaan värjätä samanaikaisesti kuin muukin pituus ( taas vaalennus aloitetaan sieltä missä vaalennuksen tarve on suurin). Raitahupputekniikassa on myös otettava huomioon, että väri turpoaa aina eikä sitä tule olla liikaa jolloin lopputulos voi olla sotkuinen.

5. Mitä etuja on mielestäsi hiusten raidoituksessa silloin, kun se tehdään folioilla eikä raitahupulla? 

- Jos raidoituksia aletaan tekemään vaalennusaineella on ehkä parempi tehdä se folioilla, jotta kampaaja pystyy täysin kontrolloimaan sitä missä järjestyksessä aineen mihinkin levittää. Myöskin folioilla raidoittaessa, raitojen kokoja pystyy vaihtelmaan jolloin lopputulos voi olla ehkä elävämpi.

 6.  Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla? Mitä tekniikoita marmoroinnissa voi käyttää?

- Marmorointi on tekniikka, missä hapetevärin levittämisen jälkeen sen päälle levitetään vielä vaalennusainemassa. Marmoroinnissa voidaan käyttää samoja tekniikoita kuin hiustenvärjäyksessä yleensäkin, mutta mitä voimakkaammin vaalennusaine levitetään hiukseen, sitä enemmän se vaalentaa. 











 
 

2 kommenttia:

  1. Hyvä, tehtävät syksyn osalta ok.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä. Minä tahtoisin kovasti balayage värjäyksen. Onkohan se kovin vaikea tehdä itse, vai olisiko parempi mennä heti kampaajalle? Minulla kun ei kokemusta ole kovinkaan paljoa. https://www.hairlekiini.fi/jyvaskyla-balayagevarjays

    VastaaPoista