tiistai 21. lokakuuta 2014

"Portfolio"

Parturi-kampaajan työssä tarvitaan muutakin kuin hyvää silmää ja kädentaitoja. On tärkeää ymmärtää hiuksen rakenteellisia ominaisuuksia, sitä miten hius reagoi erilaisten kemiallisten aineiden kanssa ja miten eri seikat vaikuttavat hiuspohjan kuntoon. Kun nämä seikat ovat kampaajan tiedossa, on hänen mahdollisuus tarjota asiakkaalle parhain mahdollinen kokemus kampaamokäynnillä ja varsinkin osata neuvoa asiakasta siitä, miten omia hiuksia kannattaisi hoitaa kotona. Tästä syystä saimmekin koulussa tehtäväksi laatia portfolion tyylinen kokonaisuus, jossa tarkoituksena on käydä läpi ihon ja hiuksen ominaisuuksia, niin laadullisia kuin rakenteellisiakin, hiuksen kasvuvaiheita kuin myös shampoiden ja hoitoaineiden peruskoostumuksia ja syitä siihen miksi tietyt hoitotuotteet valitaan kellekin.
Hiuksen synty ja kasvu
Hius muodostuu keratiinista, joka on siis kuollutta solukkoa. Kasvu tapahtuu karvatupessa, joka sijaitsee ihon kahdessa kerroksessa, dermiksessä ja epidermiksessä. Hiuksen kasvu alkaa karvatupen pohjalla sijaitsevassa hiusnystyssä solujen jatkuvalla jakautumisella ja tässä vaiheessa myös hiuksen väri määräytyy melaniinin muodostuessa. Hiusnystyssä sijaitsee myös tärkeä hiussuonisto jonka avulla solut saavat ravinteikasta ja hapekasta verta. Koska uutta solukkoa syntyy jatkuvasti se työntää vanhaa ylöspäin karvatupessa olevaan hiussipuliin ja tässä prosessissa solut menettävät tumansa, ne muuttuvat pitkulaisiksi ja hiuskarva alkaa muodostua. Se onko hius suora, kihara vai taipuisa johtuu hiuksen halkaisijan muodosta ja tämä muoto on taas suoraa seurausta karvatupen muodosta: kaarevasta karvatupista syntyy kiharaa hiusta ja niin edelleen. Edelle mainitut asiat kuuluvat ensimmäiseen hiuksen kolmesta elinkaareen kuuluvasta vaiheesta.

  1. Kasvuvaihe (angeenivaihe), joka kestää kahdesta kuuteen vuoteen, mutta ihmisen ikääntyessä kasvuvaihekin lyhenee. Ihmisen hiuksista noin 85-90 prosenttia on tässä vaiheessa. Normaalisti ihmisen hius kasvaa kuukaudessa noin yhden senttimetrin, mutta tässäkin on poikkeuksia, kuten henkilön etninen tausta.
  2. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe) on vaihe hiuksen elinkaaressa, jolloin solujen jakaantuminen hiusnystyssä loppuu ja täten myös hiuksen kasvu lakkaa. Hius lakkaa saamasta tärkeitä ravinnonlähteitä, sillä karvatupen supistuessa hius myöskin irtaantuu hiussuonistosta, mutta ei tipahda hiuspohjasta vielä. Tämä vaihe kestää noin 2 vko ja noin prosentti hiuksista on tässä vaiheessa.
  3. Lepovaihe (telogeenivaihe) on kestoltaan noin 2-4 kuukautta, jonka aikana hius tipahtaa hiuspohjasta. Ihmisen hiuksista noin 10-15 prosenttia on samanaikaisesti tässä vaiheessa ja vaiheen loppupuolella hiusnystyssä alkaa kehittymään uusi hius. Hius ei irtoa hiuspohjasta kausittain vain ne irtoavat tasaisesti ajan kuluessa.
    Hiuksen normaalissa elinkaaressa voi olla myös häiriöitä, joita ovat mm. eri sairaudet, lääkitys, stressi tai vaikkapa raskaus.
    Hiuksen rakenne ja rakenteen osien merkitykset
    Eli kuten yllä mainitsin hius on muodostunut keratiinista, joka on siis sarveistuneista soluista muodostunutta kuitumaista aineista. Keratiini itse sisältää proteiiniä, kysteiiniä, melaniinia, rasva-aineita ja suoloja ja mineraaleja ja sen ominaispiirteet ovat, että se on kovaa ja kiinteää ja se ei liukene veteen mutta imee vettä itseensä jonka vaikutuksesta keratiini turpoaa ja pehmenee. Keratiini on siis hiuksen rakennusaine ja tästä syystä monet hiustenhoitotuotteetkin sisältävät keratiinia, joka auttaa paikkaamaan hiuksen rakennevaurioita.
      Itse hiuksessa on kolme kerrosta:
      1. Suomu- eli pintakerros (kutikula), joka on muodostunut päällekkäisistä keratiinikuiduista joita on hiuksen paksuudesta riippuen 6-10 kerrosta. Nämä hiusta kiertävät keratiinikuidut muodostavat siis hiuksen pinnan. Ominaisuuksiltaan suomukerros on likaa hylkivä ja läpikuultava ja se miten rosoreunaiset ovat suomukerroksen kuidut, määrittelevät hiuksen kiillon. Mitä enemmän hiusta rasittaa mekaanisesti (kuten hiusten kemiaalisilla käsittelyillä, harjaamisella tai vaikka lämpölaitteiden käytöllä) sitä enemmän hius rasittuu ja suomukerros kuluu. Tämä johtaa suomujen reunojen irtoutuminen pinnastaan ja tällöin hius huokoistuu ja menettää kiiltoaan.Tähän kyseiseen ongelmaan on kumminkin apuna hiustenhoitotuotteita, joiden avulla voidaan ns. paikata hiuksen rakennevauriota esimerkiksi tuomalla hiukseen kosteutusta joka edesauttaa suomun vetäytymistä takaisin pinnamyötäiseksi.
      2. Kuitukerros (kortex) on joukko keratiinisoluja jotka koostuvat putkimaisista kuitusoluista, jotka puolestaan sisältävät makrosäikeitä, jotka taas sisältävät mikrosäikeitä ja jotka koostuvat alkusäikeistä. Tässä hiuksen kerroksessa sijaitsee myös hiuksen väripigmentit ja yksi hiuksen ominaisuuspiirteistä, joustavuus, johtuu kuitukerroksen rakenteesta. Hiuksen käsittely väreillä ja permanenttiaineilla vaikuttavat juurikin kuitukerrokseen ja sen rakenteeseen, jolloin hiukseen syntyy erityisesti rakenne- eli happivaurioita.
      3. Ydinkerros (medulla) on hiuksen viimeinen kerros, joka sijaitsee kuitukerroksen keskellä. Ydinkerros muodostuu tyhjistä onteloista ja hyvin hennoista hiuksista kyseinen kerros voi kokonaan puuttua, eikä ydinkerroksen merkitystä juurikaan tiedetä.
      Hiuksen rakenteelliset ja laadulliset ominaisuudet
      Hiuksen rakenteen määrittelee yleisesti etnisyys ja vanhemmilta peritty dna, mutta rakennetta voidaan muokata tilapäisesti muuttamalla juurikin kuitukerroksen solujen rakennetta. Hiuksen rakennetta voidaan muuttaa mm. erilaisilla kemiallisilla käsittelyillä kuten permanenteilla jolloin muutos on pysyvämpi tai käyttämällä suoristusrautaa jolloin hiuksesta saadaan suora, mutta hiuksen kastuessa sen rakenteelliset ominaisuudet palautuvat takaisin ennalleen.
      Parturi-kampaajan on tärkeää tietää eri hiuslaatujen ominaisuuksia, jotta hän voi taata asiakkaalle parhaimman mahdollisen lopputuloksen. Hiusten rakenteeseen vaikuttaa yleensä siis ihmisen alkuperä ja sen avulla hiuslaadut voidaan jakaa kolmeen etniseen ryhmään:
      1. Kaukasialainen rotu, eli yleisesti valkoihoiset ihmiset. Heidän hiusten ominaisuudet vaihtelevat eniten, ne voivat olla hyvinkin vaaleat ja ohuet joka on yleistä Skandinaavisissa maissa tai Etelä-Eurooppalaisten paksummat ja tummemmat hiukset. Hiukset voivat olla myös niin suorat, laineikkaat kuin kiharatkin, tummat, vaaleat tai punaiset. Vaihtelua on siis paljon.
    1. Mongoloidinen rotu, eli yleistäen Aasialaiset ihmiset, joiden hiuslaatu on yleensä ominaisuuksiltaan musta, suora ja paksu. Heidän hiusten kasvunopeus on kaikista nopein, mutta hiusten tiheys on taas keskimääräsesti vähäisempi.
      1. Negroidinen rotu, eli tummaihoiset ihmiset. Heidän hiuksensa ovat ohuemmat kuin mongoloidisten ja yleensä kihara. Hiuksen spiraalimaisesta rakenteesta johtuen se murtuu ja vaurioituu helposti ja hiuksen väri vaihtelee ruskeasta mustaan. Hiuksen kasvu on hitainta ja se on yleensä kuiva, haurausrakenteiden ja helposti huokoistuva. Kumminkin pinta näyttää yleensä kiiltävältä, sillä karvatuppi erittää voimakkaasti talia.                                                                                                                           Erilaiset hiusten ominaisuudet määrittelevät hiuslaadun, joka kampaajan on hyvä tietää ennen asiakkaan hiusten käsittelyä. Hiuslaadun saa selvitettä tutkimalla hiusta, mutta myös kyselemällä asiakkaan kotihoitotottumuksista, kuten hiusten pesuvälistä ja hiusten kampautuvuudesta. Näin saa hyvin tietoa asiakkaan hiusten ominaisuuksista. Mutta koska mikään ei ole helppoa voi toisella ihmisella karkeat ja taipuisat hiukset olla helposti käsiteltävät kuin toinen saman hiuslaadun omaavan hiukset ovatkin juuri päinvastaiset. Tämä johtuu siitä, että hiuksen ominaisuudet ovat eriasteisia ja myöskin se kuinka paljon niitä on käsitelty. Eli kampaajan tehvänä on aina tarpeen tehdä hiusanalyysi yksilöllisesti, että hoito- ja muut käsittelyt ovat juuri asiakkaalle sopivat eivätkä vain melkein.                                                                                                                                                                                                        Hiuksen tyypillisiä rakenteellisia ominaisuuksia on mm. joustavuus, venyvyys, taipuisuus, kohoaminen, paksuus, kiilto ja sähköisyys. Hiuksen laadullisia ominaisuuksia on taas hiuksen läpimitta, pintarakenne, hiusrungon muoto, hiusmassan määrä ja hiusten pituus. Hiuksen ominaisuuksia voidaan muuttaa käyttämällä esim suoraan ja ohueeseen hiukseen kampausnesteitä tai muotovaahtoja, jotka muuttavat hetkellisesti hiukset pinnan kitkaiseksi. Kun hiukset ovat puhtaat ja kuivat ne ovat yleensä hyvin sähköiset ja siihen avuksi voidaan käyttää tuotteita jotka sisältävät kationiaktiivisia aineita. Karkeaan hiukseen puolestaan saadaan kiiltoa käyttämällä erityisesti silikoonia sisältäviä aineita tai erityisesti kosteuttavilla ja hoitovilla aineilla jotka hoitavat itse hiusta, eivätkä vain luo sileää kerrosta hiuksen pintaan.
      2. Hiuksen rakenteelliset ja laadulliset ominaisuudet ovat siis seurausta perimästä ja myöskin muista tekijöistä. Joitakin näistä ominaisuuksista pidetään ns haluttuina kuten paksuus ja runsaus, kun taas karkeat tai littanat hiukset ovat vähemmän haluttavat. Kumminkin näihin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa nykyajan hoitotuotteilla ja siksi onkin, että varsinkin parturikampaaja osaa valita asiakkaalle oikeat tuotteet.
        Ihon tehtävät ja rakenne
        Iho koostuu kolmesta kerroksesta
        1. Epidermis eli orvaskesi, joka on ihon päällimainen kerros, paksuudeltaan noin 0,05-0.2 mm paksuinen eikä sisällä lainkaan veri- tai imusuonia. Epidermis taas koostuu sarveissolukerroksesta, jyväissolukerroksesta, okasolukerroksesta ja tyvisolukerroksesta. Epidermis uusiutuu jatkuvasti ja se hilseilee(joskin huomaamattomasti) pois 3-4 viikon aikana.
        - Sarveissolukerros koostuu jo kuolleista, keratinisoituneista sarveissoluista
        - Jyväissolukerroksessa muodostuu keratiinia
        -Okasolukerroksessa sijaitsee Langerhansin soluja, jotka toimivat osana elimistön puolustusjärjestelmää
        -Tyvisolukerroksessa melosyyttisolut valmistavat pigmenttiä ja Merkelin solut välittävät tuntoaistumuksia

      1. Dermis eli verinahka on kollageenistä ja elastiinistä muodostuvaa sidekudosta. Kollageeni ja elastiini ovat molemmat proteiinejä, kollageeni on hyvin venyvää ja toimii
        1. ihon rakenneaineena ja elastiini on taas antaa iholle sen joustavuuden. Toisin kuin epidermis, dermis sisältää paljon veri- ja imusuonio sekä hermoja sekä siinä sijaitsevat karvan juuriosat, talirauhasia ja hikirauhasia.

        1. Subkutis on ihon alin kerros ja se on pelkästään rasvakudosta ja sen paksuus määräytyy ihmisen rasvakudoksen mukaan. Subkutin toimii ihon pintakerroksien ja allaolevien kudoksien ja lihasten ns. liimana eli se liittää ne yhteen.

        Ihon tärkein tehtävä on suojata muuta kehoa ulkopuolisilta tekijöiltä, mutta se myös säätelee elintoimintoja, tuottaa hikeä ja talia, korjaa vaurioita ja aistii ja välittää tietoa. Kun iho on terve se suojaa ihmistä erilaisilta rasitteilta, ilmaston vaikutuksilta, säteilyltä ja mikrobeilta. Ihossa kumminkin voi tapahtua normaalista poikkeavia muutoksia ja näistä yksi on kampaajille hyvinkin tuttu hilseily, joka johtuu siis kiihtyneestä solujen tuotannosta. Hilseilevä hiuspohja uusiutuu paljon nopeammin kuin tavallinen hiuspohja eli noin 20 päivässä. Hiuspohja on tällöin epätasapainotilassa ja syitä hilseilyyn voi olla monia.Hilseily

        Hilseily liittyy yleensä liialliseen talin eritykseen ja syitä tähän on monia. Syitä voivat olla ihmisen omat toimet, kuten pesutottumukset ja väärien tuotteiden käyttö tai ravintotottumukset. Ne voivat myös olla ihmiseen riippumattomia tekijöitä kuten säätilavaihtelut tai hormanaaliset syyt. Hilsettäkin on erilaista ja kampaajan pitäisikin osata katsoa milloin hiuksen hilseilyyn auttaa hoitotuotteiden käyttö ja milloin asiakas kannattaisi opastaa lääkärin luokse.

        • Rasvaisen hiuspohjan hilse on yleensä kellertävää, paksua ja se kasaantuu. Itse hius tuntuu tällöin rasvaiselta ja päänahasta voi löytää finnejä ja se voi olla kutiseva ja punoittava. Rasvaisen hiuspohjan hilseillessä päänahkaan voi helposti syntyä tulehdustila ja keho yrittää rauhoittaa sitä tuottamalla lisää talia ja tällöin hilseestä on vaikea päästä eroon.
        • Kuivan hiuspohjan hilse, syntyy siitä kun hiuspohja kuivuu ja tämä voi olla suoraa seurausta esim sääilmiöistä. Kuiva hilse on erilaista kuin rasvainen sillä yleensä se irtoaa helposti päänahasta pieninä hiukkasina, kulkeutaa hiuksia pitkin ja putoaa olkapäille. Päänahka usein tuntuu kiristävältä ja kuivalta ja talituotanto on vähentynyt.
        • Herkän hiuspohjan hilse syntyy silloin kun hiuspohja ärsyyntyy. Herkkä hiuspohja reagoi helposti ilman kuivuuteen, kemiallisiin käsittelyihin tai vain vääriin tuotteisiin, ja se ilmenee yleensä punoituksena ja ihon kuumotuksena. Syynä voi myös olla allergia ja tällöin on erityisen tärkeää valita asiakkaalle tuotteet jotka ovat mielellään allergiaystävällisiä, että hiuspohja ei pääsisi enemmän ärsyyntymään.

        Eli hoitokeinoihin vaikuttaa hyvin paljon minkälaista hilse on. Kuivaa hiuspohjaa on hyvä kosteuttaa jotta hilseeltä vältytään, herkkää hiuspohjaa on hyvä hoitaa miedommilla tuotteilla ja rasvainen hius kaipaa tuotteita, jotka on juurikin tarkoittettu rasvaisen hiuksen hoitoon. Kumminkin hilseilyyn on myös syitä, joihin parturi-kampaaja ei voi vaikuttaa ja tällöin ainut apu mikä löytyy on lääkäristä.

        Hiusten hoitaminen tuotteilla

        Kun kampaajalla on tiedossaan hiuksen rakenteelliset ja laadulliset ominaisuudet sekä hiuspohjan tila, on alettava pohtimaan mitä shampoota ja hoitoainetta on kellekin asiakkaalle hyvä käyttää. Täten onkin tärkeää, että parturi-kampaaja tietää hoitotuotteiden peruskoostumukset, tärkeimmät ainesosat ja niiden tehtävät tuotteessa ja sekä tietenkinse millä perusteella asiakkaalle valitaan tuotteet. Tarkoituksena olisi saada asiakkaalle puhtaat, kiiltävät, mahdollisimman hyväkuntoiset ja kammattavat hiukset ja terve hiuspohja.

        Peruskoostumukset

        Shampoo voidaan jakaa neljään eri ryhmään sen puhdistustehon mukaan: Hoitoshampoot, yleisshampoot, syväpuhdistavat shampoot ja erikoisshampoot. Shampoon peruskoostumus on ainesosiltaan kumminkin yleensä sama

        Aineosat jaetaan kahteen ryhmään
          1. Puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttavat aineosat
          - liuotin
        • pesevät aineosat
        • hoitovat aineosat
          2. Teknisiin ominaisuukiin vaikuttavat aineosat
        • kiiltoa antavat aineosat
        • sakeuttamisaineet
        • vaahdon stabilointiaineet
        • tuotteen ulkonäköä parantavat aineosat
        • säilöntäaineet
        • hajusteet
        • väriaineet
          Eniten shampoo sisältää aina vettä(Aqua), ja sen tehtävänä on toimia liuottimena. Seuraavaksi eniten shampoo sisältää tensidejä, jotka ovat toimivat yleensä puhdistavina tai hoitovina aineosina. Käytetystä tensidistä riippuen shampoo voi olla miedompi eli hellävaraisempi ja ionittomia tensidejä käytetään puolestaan sekoittamaan vesi ja hoitavat aineosat keskenään(tällöin tensidi toimii emulgaattorina).

        Oikean shampoon valintaan vaikuttaa hiuksen ominaisuudet ja kuinka suuri puhdistustarve on. Syväpuhdistavaa shampoota on hyvä käyttää silloin tällöin, varsinkin jos käyttää paljon muotoilutuotteita hiuksissa. Erikoisshampoota on taas hyvä käyttää jos päänahassa on hilsettä ja hoitoshampoota taas kun hius on kuiva ja käsitelty. Kun hiukset ovat normaalit eli peruskunnoltaan terveet ( myös hiuspohja) ei ole syytä käyttää muuta kuin normaaleille hiuksille tarkoitettuja aineita. Kun hius taas on rasvoittuva on tarpeen käyttää tuotteita rasvoittuville hiuksille.

        Hoitoaineen peruskoostumus:
        • liuotin (aqua)
        • emulgaattori
        • hoitavat aineosat
        • tekniset aineosat

          Hoitoaine laitetaan hiukseen yleensä shampoo-pesun jälkeen. Kuten shampoita, on hoitoaineitakin eri tarkoitukseen
        1. Kuivan hiuksen hoito ( tarvitaan humektantteja eli kosteuden sitojia)
        2. Hiuksen kiillottomuuteen ( silikoonit ja erilaiset öljyt)


        3. Rakennevaurioita paikkaamaan (suomukerroksia sulkevia aineosia kuten citric acid)                                                                             4.Hiuksen sähköisyyttä hillitsemään ( katatonisia aineita kuten pantenoli)
          1. Eli hoitoaineen valinta on myös yhtä tärkeää kuin oikean laisen shampoonkin ja nekin voidaan jakaa neljään ryhmään hoidon tarpeen mukaan: pikahoitoaineet, rakennehoitoaineet, erikoishoitoaineet ja hiusvedet. Voi myös olla että hius kaipaa esimerkiksi kahta erilaista hoitotuotetta ja eri tuotteita onkin hyvä yhdistellä keskenään.
            Koulultamme löytyy kahta eri tuotesarjaa
            Sim Dermasyd ja 4System http://sim.fi/fi-tuotteet
          Goldwellin Dualsensen sarjasta löytyy näitä tuotteita:
          Color extra Rich- shampoo ja hoitoaine
          Rich and Repair- shampoo ja hoitoaine
          Ultra volume- shampoo ja hoitoaine
          Deep cleansing- shampoo
          Real moisture- shampoo ja hoitoaine
          True color sulfate free- shampoo ja hoitoaine

          Simin Dermasyd ja 4system- sarjoista löytyy näitä tuotteita:

          Climbazole Shampoo 1



          Haudehoito
          Yleensä hiustenhoidossa riittää shampoon ja hoitoaineen käyttö, mutta välillä hius voi tarvita enemmän hoitoa kuin normaalisti ja tähän tarkoitukseen on kehitetty hiukselle ja hiuspohjalle erilaisia tehohoitoja. Koulullamme olemme opetelleet tekemään haudehoitoja, jotka on tehohoito hiukselle ja aineesta riippuen se kosteuttaa hiusta, hiuspohjaa tai auttaa rakennepaikkauksessa. Tässä siis esimerkki tälläisestä hoidosta. 
           Ensin asiakkaan hiusten rakenteellisia ja laadullisia, sekä päänahkaa tutkailtiin. Asiakkaallani oli hento, monesti vaalennettu hius, mutta silti hiukset olivat suhteellisen hyvässä kunnossa ja rakennevaurioita löytyi vain latvaosuuksista. Päänahkassa oli jonkin verran kuivuutta ja herkkyyttä. Näiden perusteella päädyin valitsemaan haudehoitoon tehohoitoaineeksi Aloe Veran. 

           Sitten asiakas tuli suojata niskaliinalla ja kapalla
           Enne haudehoidon aloitusta, hiukset tuli pestä syväpuhdistavalla shampoolla
           Shampoo pesun jälkeen hiukset tuli selvittää huolellisesti, jottai tehohoitoaineen levitys onnistuisi mahdollisimman helposti
           Tässä siis valitsemani tehohoitoaine- Aloe Vera, jonka tarkoituksena oli tuoda kosteutta niin päänahkaan kuin hiuksen pituuksiinkin. Asiakkaalla oli hento, mutta pitkä hius joten otin noin puolitoista lusikallista tehohoitoainetta, johon lisäsin noin lusikallisen vettä. Aine tuli sekoittaa hyvin.

          Hiukset jaettiin ristipääjaolla ja hoitoaine levitettiin ensin jakauksen kohdille, jotta hius pysyisi siinä, Tämän jälkeen hoitoainetta aletaan levittään hiuksen takaosista parin sentin osio kerrallaa huolellisesti niin, että se levisi niin hiuksen pituuksiin että päänahkaan.
Lopulta kun tehohoitoaine oltiin levittetty kokonaan hiuksiin ja hiuspohjaan, laitoimme suojahupun asiakkaalle ja hoitoaineen tulee antaa vaikuttaa lämpökoneen lämmössä noin kymmenen minuutin ajan. 

Tämän jälkeen asiakkaan hiuspohjaa hierottiin vielä noin kymmenen minuutin ajan, jotta hoitoaineella olisi vielä pidempi vaikutusaika ja asiakas pystyisi rentoutumaan. Kun hoitoaine oli vaikuttanut tarpeeksi, se piti pestä erittäin huolellisesti pois. Lopputuloksena (josta ei valitettevasti ole kuvaa) oli erittäin pehmeältä tuntuvat hiukset.

1 kommentti: